Friday 31 August 2012

Wpływ konserwantów w żywności na nerki

W Polsce przeszło 15 tys. osób zagrożonych jest ostrą niewydolnością nerek, a ponad 50% pacjentów zgłasza się do lekarza już z zaawansowaną chorobą1. Negatywny wpływ na kondycję układu moczowego mają między innymi szkodliwe związki stosowane w przemyśle spożywczym, takie jak konserwanty, ulepszacze smakowe i zapachowe oraz sztuczne barwniki. Do najważniejszych schorzeń urologicznych zalicza się: nowotwór nerek, zapalenie układu moczowego i kamicę nerkową.

Nowotwór nerki stanowi 3 % wszystkich przypadków zachorowań na raka. Zapadają na niego głównie mężczyźni. Co należy robić by uchronić się przed tą chorobą?


Wczesne rozpoznanie przewlekłej choroby nerek, oparte o wyniki laboratoryjne umożliwia rozpoczęcie odpowiedniego leczenia i pozwala zahamować postęp choroby. Problem w tym, że choroby nerek do pewnego momentu nie dają żadnych niepokojących objawów. Nadciśnienie, obrzęki i niedokrwistość pojawiają się, gdy choroba jest już zaawansowana. Wtedy leczy się ją znacznie trudniej. Dlatego najważniejsza jest profilaktyka oraz zdrowa dieta - przestrzega dr Wojciech Włodarczyk, specjalista urolog z Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej „Salve”.

Wyeliminuj konserwanty
Zdrowa dieta oznacza wyeliminowanie produktów żywnościowych „wzbogaconych” związkami chemicznymi. E110, E123, E420, to tylko niektóre z konserwantów zagrażających naszym nerkom i układowi moczowemu. Można je spotkać w zupach w proszku, płatkach zbożowych, kawiorze, alkoholu i konfiturach - przestrzega Anna Rogulska, dietetyk Zakładu Produkcji Spożywczej „Krzętle”.

 

Poniższa tabela przedstawia przykładowe związki chemiczne znajdujące się wproduktach spożywczych, negatywnie wpływające na nerki i układ moczowy:

 













































NumerNazwaWystępowanieObjawy, jakie wywołuje
E110barwnik - żółcień pomarańczowalikiery owocowe, zupy w proszku, płatki zbożowe, kasze, konserwy rybne, galaretkiW testach na zwierzętach, przy dużych dawkach, stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.
E 123barwnik - amarantlikiery, wina, ikra rybiaW testach na zwierzętach stwierdzono wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Zakazany w USA, gdyż podejrzewa się, że jest rakotwórczy.
E174barwnik - srebropolewy słodyczy, dekoracje
pralinek, likiery
Może odkładać się w tkankach. Powoduje zatrucia . Wydziela się bardzo powoli z moczem.
E420substancja słodząca - sorbitolkonfitury, lody, ciasta, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowaneW doświadczeniach na zwierzętach, przy dużych dawkach, obserwowano tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek.
E500środek spulchniający i regulator kwasowości - węglan i wodorowęglan sodusery, wypiekiMoże prowadzić do uszkodzeń nerek lub wydzielania się soku żołądkowego w nadmiernych ilościach.
E520syntetyczny stabilizator -siarczan glinukandyzowane i glazurowane owoce i warzywaOsoby chore na nerki mogą mieć problemy, w związku z odkładaniem się glinu w organizmie.


 
Źródło: Biomedical
Autor: Magdalena Juźwiak
Wpis: Polski Lekarz Rodzinny w Szkocji - Gabinet Lekarski Glasgow
 





 



07955 280 690


0844 209 2149


GLG



 


No comments:

Post a Comment